Hvad er Judo?

Judoen er en ung sport sammenlignet med alle de andre kampsportsgrene vi kender. Den blev udviklet af Jigoro Kano for lidt over 100 år siden. Han tog de blide teknikker fra Jiu-Jitsu, og lavede dermed en konkurrencesport som ikke ville lave dødelig skade på modstanderen.

Det betyder at spark og slag er forbudte, men kast, holdegreb, armlåse og stranguleringer er tilladte. De sidst nævnte her er farlige teknikker som kun må anvendes fra grønt bælte.

Judo trænes på et blødt måtte-areal som hjælper med at absorbere fald, men vi lærer også faldteknik så vi ikke slår os.

Judo er en konkurrence sport, og det betyder at man kan deltage ved turneringer i Danmark som afholdes ca. 4-5 gange om året. Her er målet at kaste sin modstander så de lander på ryggen. Lander modstanderen på siden eller lignende, kæmpes der videre i gulvkamp hvor man kan vinde ved at holde sin modstander nede i 20 sekunder, eller ved at modstanderen giver op.

Som i alle andre kampsport har Judo en rangorden som vises med bælter. Alle grader under de sorte kaldes kyu-grader og udtales [Kyo!]. Alle starter med et hvidt bælte, og derefter er udvikling i graderne lidt forskellig afhængig af alder. Børn og unge under 15 år bærer hvide bælter med en farvet stribe i midten. Senior fra 15 år og op, bærer helfarvede bælter.

Farverne på bæltet kommer i denne rækkefølge: Gul, Orange, Grøn, Blå, Brun og Sort. Sort kan man dog først få fra man er fyldt 17 år.

De sorte grader har 10 niveauer kaldet Dan. Det udtales [Dan!]. Man bærer normalt sort, men fra 6. – 8. Dan må man gerne bærer et rødt/hvidt bælte, og med 9. – 10. Dan må man bære et rødt bælte.